“Jasper skal stoppe Nigerias oljetyver”

April 4, 2014
Posted in

News image

FOTO: Helene Andreassen

Innova hadde nylig besøk av Aftenbladet, de var her for å sjekke ut Jasper Agbakwuru sin lekkasjedetektor.

“Jasper Agbakwurus demonstrerer sin oppfinnelse. En klemme rundt oljerøret fylles med luft, dermed kan et kamera sende klare bilder av røret og lekkasjen. Fra venstre: Alf-Kristian Aadland fra Innova, Jan Ove Austrheim og Trond Jacobsen fra Oceaneering og Jasper Agbakwuru fra Innova.”

 

News image

FOTO: Helene Andreassen

 

Han er fra Nigeria og har sett hvordan lekkasjer fra oljerør forurenser kysten. Dykkeren og ingeniøren har tatt doktorgrad ved Universitetet i Stavanger for å hjelpe landet sitt med en ny oppfinnelse; en lekkasjedetektor.

Tekst: Helene Andreassen / Aftenbladet

 

Jasper Agbakwuru tar oss med ned i kjelleren til Innova AS på Lura i Sandnes. Her tester han ut prototypen som han håper skal hjelpe Nigeria og andre nasjoner til å stoppe lekkasjer fra en rekke punkterte oljerør. Oppfinnelsen kan fort bli interessant også for norsk olje- og gassindustri.

Det er et velkjent problem at rør som frakter olje over land og under vann i Nigeria blir boret opp og tappet for den verdifulle oljen. Tyvene tetter ikke igjen hullene etter seg. Det fører til enorme ødeleggelser og kostnader for den nigerianske nasjonen.

Nylig meldte NTB at tyver stikker av med 20 prosent av Nigerias oljeproduksjon.

 

Sett dykkerkamerater dø

Jasper Agbakwuru er utdannet ingeniør og dykker. I hjemlandet har han sett dykkerkamerater dø i forsøket på å lokalisere slike oljelekkasjer i vannet langs kysten som er grumset på grunn av sand og leire. Han har selv opplevd hvor umulig det er å finne et hull og beskrive lekkasjen i et rør når en ikke kan se, og må føle seg fram til hullet med fingrene.

Dette var noe av motivasjonen for å søke seg til Norge og Universitetet i Stavanger. Der tok han sin doktorgrad i mai i fjor. Sammen med professor Ove Tobias Gudmestad har han utviklet lekkasjedetektoren, et verktøy som skal oppdage, inspisere og reparere lekkasjer under vann – fra for eksempel olje_ og gassrør.

Oppfinnelsen får han testet ut som ansatt i Innova AS.

Veien fra doktorgradsdokumenter til en prototype på en lekkasjedetektor ble finansiert med god støtte av Shell, som er ett av selskapene som produserer olje utenfor kysten av Nigeria, samt andre deler av næringslivet i Rogaland, Norges Forskningsråd og Prekubator TTO. Gjennom Prekubator har Jasper også fått lisensavtale med undervannsutstyrsselskapet Innova.

JASPER SKAL STOPPE NIGERIAS OLJETYVER pic no 3

FOTO: Helene Andreassen

 

Skaper luftrom rundt kameraøyet

Nede i verkstedet til Innova har han en tank med rør. I ett av rørene er det en lekkasje. Med det blotte øyet er det umulig å se at klart vann renner ut i klart vann.

Jasper Agbakwurus oppfinnelse er et kamera montert på en klemme. Når han klemmer den sammen omkring røret og blåser luft ned gjennom en slange, blir det et luftrom mellom kamera og rør. Dermed kan kameraet sende klare bilder av røret og lekkasjen til en skjerm oppe på bakken.

 

Markedet er der

Aftenbladet er til stede samme dag som Jasper Agbakwuru demonstrerer lekkasjedetektoren for representanter for Oceaneering. Trond Jacobsen og Jan Ove Austrheim følger oppmerksomt med når Jasper Agbakwuru forteller.

Teknisk direktør Alf-Kristian Aadland i Innova sier til Aftenbladet at bedriften ser muligheter i nyskapende prosjekter som dette:

– Jeg synes det er spennende, og vi ser potensialet i markedet. Vår rolle blir å utvikle prosjektet videre og finne samarbeidsaktører, sier Aadland.”

 

 

Link til Aftenbladet sin artikkel finnes her

Want to learn more?

Get in touch with us

For more information or requests call us on
+47 51 96 17 00 or send an e-mail to sales@innova.no.

 

Contact form