“Han skremte vannet av vaktmesteren”

April 4, 2014
Posted in

News image

Foto: Helene Andreassen

Jasper Agbakwuru har laget en lekkasjedetektor som skal finne hull i olje- og gassrør under vann. Professor Ove Tobias Gudmestad ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet har fulgt prosjektet fra idé til prototype. Det innebærer eksperimenter hjemme på gården på Nærbø og sene kveldstimer på UiS.

Tekst: Helene Andreassen / Aftenbladet

Professoren har sett doktorgradsstudenter komme og gå, noen av dem med konkrete prosjekter med muligheter til å bli et kommersielt produkt.

Gudmestad engasjerer seg i sine studenter. Han hjelper til med å finne sponsorer og legger til rette for forskningen. I Jasper Agbakwurus tilfelle stilte han også gården sin på Nærbø til rådighet.

  • Jeg tente på Jaspers idé med en gang, sier Gudmestad.
  • Han hadde nærmest et kall til å finne løsningen på gass- og oljelekkasjene i hjemlandet og i andre land som strever med det samme.

Gudmestad kommer med et lite eksempel:

  • Jasper var nede i verkstedet her og arbeidet på prosjektet. I en stor tank testet han ut det hele. En sen kveld dykket han nede i tanken. Han hadde grumset til vannet med leire, slik vannet er i Nigeria. Der drev han på og eksperimenterte. Så kommer vaktmesteren inn i verkstedet for å slukke lys. Plutselig ser han at det dukker opp en svart mann av tanken, dekket av leire og med maske foran øynene. Skal si det ble reaksjon, humrer Gudmestad.

På professorens gård på Nærbø fikk Jasper Agbakwuru også testet ulike sider ved prosjektet. Blant annet gravde han ned et 200 meter langt rør i gardsveien. Her testet han ut hvordan lekkasjer kunne oppdages med lyd.

Ove Tobias Gudmestad har samarbeidet med Jasper for å komme fram til lekkasjedetektoren slik den framstår i dag, og har en liten eierandel i avtalen.

Han utelukker ikke at han blir med på en tur til Nigeria for å følge den videre utviklingen av lekkasjedetektoren.”

 

Følg linken til Aftenbladet sin artikkel her

Want to learn more?

Get in touch with us

For more information or requests call us on
+47 51 96 17 00 or send an e-mail to sales@innova.no.

 

Contact form